diumenge, 29 de gener del 2012

Palmeres



Un altre dels deliciosos postres de la iaia Montse.

Ingredients: Pasta de full (1 paquet, pot ser congelat; si és així s’ha de deixar descongelar, i passar una hora)
Recepta: S’estira la pasta de full. S’hi tira un grapat de sucre per sobre, es doblega des dels costats cap al mig.
Es  torna a tirar a sobre i es repeteix el doblec. Es torna a tirar sucre i es doblega.
Es talla a trossets longitudinals.
S’agafa una plàtera. S’hi posa paper vegetal “de forn” i els trossets, un al costat de l’altre.
Es posen al forn a 200 graus fins que estan dauradetes.

Coca de poma i pinyons



Els postres preferits de la iaia Montse.
Ingredients: 300 g farina, 2 pomes Golden, 1 sobret llevat Royal, 3 ous, 2 cullerades soperes d’oli, 1 iogurt de llimona, ratlladura d’una llimona, 100 g pinyons, 200 g sucre
Recepta: En un bol gros, posar el sucre, els rovells d’ou, la ratlladura de llimona, les 2 cullerades d’oli i el iogurt; tirant les coses una darrera l’altra, poc a poc i remenant mentre es tiren.
A part, en un plat, es barregen la farina i el llevat i la barreja es passa per un col·lador-sedàs.
Després s’afegeix això a la primera barreja.
Es pela la poma i es talla a trossets petits i també s’afegeix a la barreja.
Es baten les clares a punt de neu i s’afegeixen a la barreja.
Es té preparat un motlle que tingui una mica de vora. S’hi posa paper vegetal (“de forn”) i s’emplena amb la pasta.
S’espolsa per sobre amb pinyons. S’hi tira per sobre sucre passat pel col·lador-sedàs.
Es posa al forn a 180 graus durant 30 – 35 minuts vigilant (sense obrir el forn) que quedi bé.

"Tarta" de Santiago



Un dels postres preferits de la iaia Montse. Als néts els agrada molt, especialment a en Carles.

Ingredients:
¼ Kg Ametlla picada, ¼ Kg sucre, 1 llimona (la ratlladura), 4 ous, sucre glaç
Recepta:
Es posen el sucre i els 4 rovells d’ou en un bol, junt amb la ratlaldura de llimona, i es remena bé.
Les clares d’ou es munten a punt de neu.
Es tira la clara (a punt de neu) sobre l’altra barreja.
Hem de tenir a mà un motllo circular desmuntable, d’un diàmetre de 25 cm aproximadament.
Al fons i als costats es posa paper vegetal (“de forn”).
S’hi tira dintre la barreja i es posa al forn a 220 graus, una mitja hora fins que es veu torradet.
Es deixa refredar. S’espolsa amb sucre glaç i es fan quadrets per sobre amb un ferro coent.

Macarrons



La meva mare fa uns macarrons de llepar-se els dits. Sovint els fa de primer plat. A tots ens agraden força, als més joves en especial. Us poso la recepta.
Ingredients: Comptem fer ¼ Kg de macarrons.  En surten per a 3 persones.
D’altres ingredients: 1 botifarra crua, 2 cebes i 2 tomàquets.
Per la beixamel: ½ litre llet, 1 cullerada sopera maizena, 1 culleradeta Artua, sal, nou moscada
Recepta: Posem a fregir la ceba ben talladeta.
Pelem la botifarra, la barregem amb la ceba i ho sofregim tot fins que es vegi dauradet.
Hi afegim el tomàquet ratlladet, i seguim sofregint fins que el tomàquet estigui cuitet (uns 10 – 15 minuts).
Tot això ho passem per la batedora i obtenim una salsa.
Bullim els macarrons i els escorrem.
En una plàtera barregem els macarrons i la salsa.
Beixamel: D’una banda barregem la llet, Artua, sal i nou moscada, i la posem al foc.
A part, desfem la maizena amb una mica de llet. Aquesta barreja s’afegeix a l’anterior llet abans que comenci a bullir i tot es retira quan comença a bullir i s’ha espessit.
Després es tira això sobre la plàtera de macarrons, i s’hi posa formatge ratllat i dauets d’Artua per sobre.
Es posa al forn calent a 220 graus, amb gratinador, fins que els macarrons es vegin rossets (uns 10 minuts al forn, la durada depèn del forn concret).

dissabte, 7 de gener del 2012

Espatlla de lletó rostida, amb pomes, prunes, pinyons i carxofes


Aquesta és una recepta de la meva mare. Com a filla de carnissers, en coneixia molt bé alguns petits secrets !
La carn
Fem (o fem-li fer al carnisser quan la comprem) 4 talls a la carn (però sense tallar-la del tot). Després la salpebrem.
Posem un bon raig d’oli a la cassola. Afegim-hi la carn i la resta dels ingredients, pas a pas (com explico tot seguit).
L’espatlla ha de ser polida (neta de greix). Demanem-ho al carnisser en el moment de comprar-la.
Tallem a trossets 2 cebes i les posem a la cassola.
Igualment, hi posem 2 ó 3 tomàquets madurs tallats.
Fem un farcellet amb un tros de canyella en rama, farigola i llorer, lligats amb un fil, i el posem dintre.
Afegim un bon raig (1/4 litre) de vi ranci.
De tant en tant (cada 10 minuts) tombem la carn.
Ull: si s’acabés el suc, afegim brou per evitar el ressecament.
El foc primer ha de ser més fort. Després, l’afluixem.
La cocció triga una hora ben bé. Ho notem punxant la carn amb la forquilla fins que la notem ben tova.
S’ha de vigilar contínuament per evitar que es cremi.
Els acompanyaments: Pinyons, prunes
Tinguem una paella al foc amb oli calentet.
Posem-hi 100 g de pinyons, i sacsegem-los fins que enrogeixin.
Salvem l’oli (per les pomes) i afegim-hi 500 g de prunes sense os, hi donem una volta i ho guardem en un platet a part.

Preparació de les pomes
Rentem 4 pomes. Fem-ne 8 trossos de cadascuna i els hi traiem els pinyols.
Posem-les en l’oli tret dels pinyons a foc lent, tapades, durant un quart d’hora, fins que la poma comença a estar tova.
Carxofes
Tinguem els cors d’unes quantes carxofes i fem 4 ó 5 trossos  de cadascun. Rentem-los amb llimona per evitar que s’engrogeuixin.
Fregim-los en una quantitat d’oli raonable (si cal, afegim-hi aigua).
Al final, una mica abans d’acabar (es nota pel tacte amb la forquilla que estan fetes) afegim-hi un o dos granets d’all.

dimarts, 3 de gener del 2012

Aperitiu dia de Cap d'any



Avui vull explicar-vos l’aperitiu que vaig preparar per cap d’any, en què vaig tenir família a casa.
Va ser una combinació d’alguns elements preparats per mi mateixa i d’altres comprats preparats. Concretament:
Preparats per mi mateixa:
Mil fulls d’ensaladilla russa amb ou filat. L’ensaladilla, que inclou tonyina, olives i pebrot,  la barrejo amb salsa maionesa  i pel damunt hi disposo ou filat.








Boleta de formatges. Barrejo formatge fresc i Emmental i una cullaradeta de mostassa en gra. Faig boletes i les arrebosso amb  sèsam.






Favetes amb pernil. Les favetes les compro fetes, en pot de vidre amb oli, i les buido de l’oli que les acompanya. Hi afegeixo trossets de pernil i menta fresca tallada a trossets.






Mousse de salmó amb formatge fresc i caviar. La mousse de salmó l’obtinc barrejant  en el “minipimer”  salmó amb formatge fresc i una mica de llet. Ho disposo en una “tartaleta” de pasta brisa i ho guarneixo  amb caviar.






També vaig oferir una  copeta de crema de xampinyons, que incorporava uns trossets de xampinyons per decorar i un  vaset de crema de marisc, al que afegeixo com complement decoratiu “rallado de mar”.
Junt amb el conjunt preparat per mi hi vaig afegir elements japonesos comprats en una parada del mercat de Gràcia. Concretament 2 peces de sushi i un ravioli japonès, que vaig acompanyar de les corresponents salses, que a la mateixa parada també em van proporcionar.
Amb aquest  entrant ja tenia els comensals ben disposats. Després els vaig oferir com plats pròpiament dits una petxina amb gratinat de marisc, cabrit arrebossat i pinya amb menta. Ja aniré explicant més endavant les corresponents receptes.