diumenge, 9 de setembre del 2012

Tall que es pela, farcit


Aquesta recepta ve de la meva mare, Montserrat (l’àvia Montse),  que, a la vegada, li va explicar la seva mare, l’àvia Rosa. No és estrany que sigui una de les seves receptes preferides, ja que a casa seva eren carnissers.
Ingredients
·         Un medalló de tall que es de vedella. Demanem-li al carnisser que l’obri, però no del tot.
·         3 ous
·         Un quart de quilo de carn picada de porc, o, alternativament, botifarra crua
·         Pebrot de llauna vermell, olives verdes
·         Oli, 2 cebes, 1 tomàquet, canyella
·         Vi ranci (o brou)
Procediment de la recepta
Fem una pilota, de la forma usual, amb la carn picada (o la botifarra) i 1 ou. Si ho fem amb carn cal afegir-hi sal. Amb botifarra no cal.
Fem una truita de 2 ous i la tallem en 4 tires
Obrim el tall que es pela com un full i el farcim amb diverses capes:
·         Primera capa : Carn picada (pilota)
·         Segona capa: Alternativament tires de truita, tires d’oliva i tires de pebrot
·         Tercera capa: Tornem a cobrir una altra vegada amb carn picada
Ho dobleguem tot, ho tanquem, ho apretem i ho lliguem amb un cordill blanc de lligar carn.
Posem en una cassola un raig d’oli, les 2 cebes talladetes, el tomàquet i la canyella; i posem a rostir la carn ja lligada.
Ho tombem de tant en tant amb poc foc.
Es va tirant de tant en tant un suquet de vi ranci o brou per evitar que es ressequi
Ho rostim durant mitja hora ben bona fins que quedi cuitet
Vigilem que no quedi sec, afegint vi ranci o brou
Un cop cuit, ho emboliquem en calent amb paper fil i paper de plata.
Un cop fred ho posem a la nevera
L’endemà es talla a rodanxes i es menja
Com a acompanyaments més habituals, la meva mare hi posa enciam, rave o verduretes